►Hangi mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunludur?  Cevap için   tıklayınız.

►Belge alma zorunluluğu olan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için ne kadar süremiz var? Cevap için tıklayınız.

►Belge alma zorunluluğu olan mesleklerde belge almazsam ne olur?

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.

►Belge zorunluluğu getirilmiş mesleklerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği eğitimler ve eğitim belgeleri geçersiz mi oldu?

- Hayır, eğitim ihtiyacı olan kişiler eğitim almaya devam etmektedir. Ustalık belgesi ve diploma dışındaki belgeler 5544 sayılı Kanun gereği çalışma şartını karşılamadığı için kalfalık belgesi, katılım belgesi, geçici ustalık belgesi, vb. sahiplerinin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekmektedir.

►Belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde yurtdışında çalışanların da MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu mudur?

-Eğer çalışanların sigorta kayıtları Türkiye’de bulunuyorsa, Tebliğlerde belirtilen mesleklerde yurtdışında çalışan T.C. vatandaşlarının da MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları zorunludur.

►Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu?

- Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.

►Hem duvarcıyım hem de sıvacıyım, ikisi de Tebliğlerde yer alıyor. İkisi için ayrı ayrı mı belge almam gerekiyor?

- Evet, ayrı ayrı ikisi için de MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almanız gerekmektedir.