SINAV ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

A)    Sınavın Yapılışı

Teorik sınavların tüm birimleri tek oturumda tamamlanır.

Adaylara 4 farklı (A,B,C,D) türde soru kitapçığı dağıtılır.

Teorik sınavların değerlendirilmesi karar verici tarafından gerçekleştirilir. Aşağıda yer alan teorik sınav kuralları, sınav başlamadan önce adaylara yüksek sesle okunur:

1)      Soru kitapçığınızı alır almaz kapağında bulunan ilgili alanlara kimlik bilgilerinizi yazınız. Sayfaların eksik olup olmadığını, kitapçıkta basım hatalarının bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Soru kitapçığınız eksik ya da basım hatalıysa değiştirilmesi için Salon Başkanına başvurunuz.

2)      Cevap formuna ve soru kitapçığına yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde bir eksiklik ve/veya yanlışlık olması halinde sınavınızın değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır, sorumluluk size aittir.

3)      Sınava fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya ehliyet) ve sınav giriş belgesi ile beraber gelmeyen adaylar sınava giremezler.

4)      Cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah vb. teçhizatla; müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi, hesap cetveli, pergel, açı ölçer, cetvel, USB bellek, hafıza kartı vb. özellikte hafıza aygıtları ile sınava girilmez. Sınav sırasında bu araçları kullandığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır.

5)      Teorik sınava tüm yeterlilik birimlerinden girecek olan adaylar ilk 10 dakika, son 10 dakika sınav salonunu terk edemez. Sınavın ilk 15 dakikasından sonra gelen aday sınava alınmaz.

6)      Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun, görevli haricinde dışarıya çıkan bir aday tekrar içeriye alınmaz. ÇELİKAKADEMİ sınav gözetmeni sınav sırasında adaylara (tuvalet, sağlık vb. ihtiyaçları için) eşlik eder.

7)      Sınav süresince aday görevlilerle konuşamaz ve soru soramaz. Görevliler de adaylarla yakından ve alçak sesle konuşamaz.

8)      Adaylar birbirinden kalem, silgi vb. araçları isteyemez.

9)      Cevap formunda doldurmanız gereken alanlar bulunmaktadır. Bu alanları doldurunuz. Cevap formunuzu başkaları tarafından görülmeyecek şekilde tutmanız gerekmektedir. Cevap formuna yazılacak her türlü yazıda ve yapılacak bütün işaretlemelerde kurşun kalem kullanılacaktır. Sınav süresi bittiğinde cevapların cevap formuna işaretlenmiş olması gerekir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar geçerli değildir.

10)  Her bölümün cevaplarını cevap formundaki ilgili alana işaretleyiniz.

11)  Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye girişen, kopya veren, kopya yapılmasına yardım edenlerin sınavları geçersiz sayılır. Görevliler kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir, sorumluluk adaya aittir. Bu durum aday için son derece önemlidir. Sınav görevlileri bir salonda, sınavın kurallara uygun biçimde yapılmadığını, toplu kopya girişiminde bulunulduğunu raporunda bildirdiği takdirde, Sınav komisyonu tarafından bu sınıfta sınava giren tüm adayların sınavı geçersiz sayılır.

12)  Adaylar, görevlilerin tüm uyarılarına uymak zorundadır. Gerektiğinde görevliler adayın oturduğu yeri değiştirebilir. Sınavların geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uyulmasına bağlıdır. Kurallara aykırı davranışta bulunan ve yapılacak uyarılara uymayan adayların kimlikleri tutanağa yazılır ve sınavları geçersiz sayılır.

13)  Aday verilecek soru kitapçığının üzerinde ayrılan yere ad, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınav salon numarasını yazar. Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanır ve gerektiği takdirde Sınav Komisyonu tarafından incelenir. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkarsa sınavınız geçersiz sayılacaktır.

14)  Görevlilerin “sınav başlamıştır” ifadesi sonrası sınava başlanır.

15)  Sınav süresince, görevliler dâhil, salonda kimse sigara, pipo, puro vb. şeyleri içmez.

16)  Adaylar teorik ve performans sınavlarında görüntülerinin kayıt altına alınmasını kabul etmek durumundadır.

Performans sınavına ilişkin genel bilgiler ve sınav kuralları:

1)      Performans sınavlarına girebilmek için teorik sınav oturumlarından başarılı olmak şartı aranmamaktadır.

2)      Performans sınavları, başarım ölçütlerini kapsayan senaryo örneklerine göre yapılır

3)      Performans sınavları (zorunlu birimler tablosunda yer alan) birimleri kapsamaktadır.

 

B)    Sınavların Değerlendirilmesi

Teorik sınavlarda adaylardan teorik sınav soru kitapçığındaki sorulara göre cevaplarını kendilerine verilen optik formların üzerine işaretlemeleri beklenir. Silinmiş ve uygunsuz işaretlemeler yanlış sayılır. Her soru için yalnız bir tane doğru cevap işaretlenmeli, birden fazla işaretleme olan sorular yanlış sayılır. Değerlendirmelerde doğru cevap sayısı esastır. Yanlış ve boş cevap sayısı dikkate alınmaz. Sınavlar birbirinden bağımsız yapılır. Bir sınav türüne (Teorik - Performans) girmek için diğer sınav türünden başarı şartı aranmaz. Performans sınavı örnek uygulama senaryosu ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeler ilgili alan uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Sınavlar, ilgili birimin öğrenme çıktılarının P1 ile tanımlanmış olan başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan senaryoların uygulatılması ile başarım ölçütlerinden oluşan performans uygulaması yöntemi ile yapılır. Aday, alan uzmanı tarafından performans sınavı soru kitapçığında yer alan her bir başarım ölçütü için kendilerine ait cevap formları üzerinden ilgili seçeneği işaretleyerek değerlendirilir. Adayın performans sınavında başarılı olabilmesi için yeterliklerde yer alan her bir birimdeki başarı oranını sağlaması gerekmektedir. Adayın performansı kamera ile kayıt altına alınacaktır. ÇELİKAKADEMİ Birimine ulaştırılan, adaylara ait teorik sınav cevap formları değerlendirilerek ÇELİKAKADEMİ yazılımına yüklenir. Adaylara ait elde edilen veriler sınav geçme kriterlerine göre değerlendirilip sonuçlar belirlenir.

D) Belgelendirme Kararı ve Sınav Sonuçlarının İlan Edilmesi

Belgelendirme için başvuran adayın belge alabilmesi için, sınav sonuçları ve diğer tüm evraklar üzerinden yapılan inceleme ve değerlendirme sonrasında başvuruda bulunduğu Ulusal Mesleki Yeterliliklerde belirlenen başarı kriterlerini sağlaması ve sınav süreçlerinin uygunluğunun onaylanması gerekmektedir. Belgelendirme kararı, ÇELİK AKADEMİ’de tam zamanlı olarak çalışmakta olan ÇELİK AKADEMİ Belgelendirme Müdürü tarafından verilir. Teorik ve performansa dayalı sınav sonuçları www.celikbelgelendirme.com adresi üzerinden ilan edilir; adaylar kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak sınav sonucuna ulaşabilir. Ayrıca www.celikbelgelendirme.com web adresinden sınav sonuçlarının açıklandığına dair duyuru bilgilendirmesi yapılır. ÇELİK AKADEMİ yazılım aracılığı ile ilan edilen sonuçlarda, adayların kendilerine verilen erişim bilgileri ile sadece adayın kendisinin sonuçlara ulaşabilmesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Belge almaya hak kazananların listesi ile sınava ilişkin diğer bilgiler MYK’ya iletilir. Aday adına düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesi, adayın (TL.10) Belge ve Kullanım Sözleşmesi’ni imzalamasının ardından adaya teslim edilir. Belgeler, ilgili Ulusal Mesleki Yeterliliklerde belirlenen süreler içerisinde geçerli olacaktır. Sınavlarda başarılı olamayan adaylara gerekli bildirimler yapılır. Adayların başarısız oldukları birimlerde ilk sınav tarihini takip eden bir yıllık dönemde yeni bir ödeme yapmadan bir kez daha sınava girme hakkı bulunmaktadır. İlk sınav tarihinden itibaren bir yıl geçmiş olan adayların sınava girebilmek için yeniden sınav ve belgelendirme ücreti ödemeleri gerekir.

E)    İtiraz ve Şikâyetler

 

Adaylar yürütülmekte olan belgelendirme faaliyetleri ile ilgili olabilecek her türlü itiraz ve şikâyetlerini www.celikbelgelendirme.com web adresinde de yer alan “FR.05 Öneri, Şikâyet ve İtiraz Formu"nu kullanarak iletebilirler. Adayın sınav sonuçlarına, sınav soru ve cevaplarına yapacağı itirazın süresi, sınav sonuçlarının web sitesinden açıklandığının duyurulmasından itibaren 3 (üç) iş günüdür. İtirazlar, başvurunun ÇELİK AKADEMİ kayıtlarına girdiği tarihten itibaren en geç 30 (otuz) işgünü içinde çözümlenir. Adli soruşturma gerektiren durumlarda ise bu süre dikkate alınmaz, adli soruşturma için geçerli olan yasal zamanaşımı süresi dikkate alınır. İtiraz ve şikâyetlerde, itiraz veya şikâyet gerekçesi net olarak ifade edilmeli, başvuru sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri net olarak belirtilmiş olmalıdır. İtirazların aday lehine sonuçlanması durumunda itirazın konusuna göre düzeltici önleyici faaliyet başlatılır ve itiraz çözümlenir. Bu çözüm belgenin verilmesi veya adayın yeniden sınava alınarak ölçme değerlendirmenin tekrardan gerçekleştirilmesi gibi sonuçları içerebilir. İtiraza konu hatalı değerlendirmeyi yapan değerlendiriciler hakkında düzeltici önleyici faaliyet başlatılır. İtiraz ve Şikâyet Komisyonu belge ile ilgili herhangi bir karar veremez. Belge kararı, itirazın değerlendirme sonucuna göre, karar verici statüsündeki alan uzmanı niteliklerine sahip karar verici tarafından verilir. ÇELİK AKADEMİ’ye yapılan şikâyetler ÇELİK AKADEMİ Genel Müdürü tarafından FR.05 Öneri, Şikayet ve İtiraz Formu ile kayıt altına alınır. ÇELİK AKADEMİ Genel Müdürü gelen bildiriyi şikâyet olarak değerlendirir ise, şikâyetin incelenmesi ve sonuçlandırması için ilgili personeli atar. Atanan personel şikâyet sahibi ile temas kurarak şikâyet hakkında detaylı bilgiyi alır ve şikâyetin bir çözüme kavuşması için gerekli faaliyeti yapar. Şikâyetin sonuçlandırılması için ÇELİK AKADEMİ bünyesinde şikâyetin niteliğine göre düzeltici önleyici faaliyet başlatılabilir. 7 iş günü içinde şikâyet sahibi yazılı olarak sonuç hakkında bilgilendirilir, kayıtları saklanır ve faaliyet sonlandırılır.